Ravensburger Ravensburger doos

Voor 2 tot 4 spelers vanaf 6 jaar. Speelduur circa 45 minuten.

Uitgevers

Ravensburger

Spelmateriaal

  • 20 speelfiguren in 4 kleuren (5 per speler),
  • 11 barricaden,
  • 1 dobbelsteen,
  • 1 speelbord,
  • 1 spelregelboekje in het Nederlands en het Frans.

Doel van het spel

Elke speler start met 5 speelfiguren in zijn startveld en probeert als eerste met 1 ervan precies op het doelveld uit te komen.

Het spelverloop

In zijn beurt rolt een speler eerst met de dobbelsteen. Het gegooide aantal ogen is het aantal velden dat hij met 1 speelfiguur moet lopen. Vanuit het startveld kan direkt op het eerste zwarte veld ervoor gelopen worden. De speler mag zelf kiezen met welke speelfiguur en in welke richting hij gaat. In 1 beurt mag je echter niet heen en weer lopen, en je moet alle ogen van de worp lopen. Eigen speelfiguren en die van de tegenspelers mogen gewoon gepasseerd worden, maar barricades niet.

Slaan
Kom je aan het einde van je zet precies op een veld uit waar al een andere speelfiguur of barricade staat dan wordt deze geslagen. Een geslagen speelfiguur gaat terug naar het startveld van die kleur. Als het een barricade is mag de speler zelf kiezen waar hij de barricade weer op het bord plaatst om daarmee de tegenspelers te hinderen. Een barricade mag nooit op de onderste rij worden geplaatst.

Einde van het spel

Zodra een speler met 1 van zijn speelfiguren precies op het doelveld terecht komt wint deze speler het spel.

Variant

Er is ook een variant waarbij je 2 pionnen op het doelveld te komen. De overige regels blijven gelijk, maar het voegt flink wat tactiek aan het spel toe. Je concentreert niet zozeer op de voorste pion, maar letten op de kansen van 2 kanshebbers.

Oordeel

Barricade is duidelijk een kinderspel. Het blijft simpelweg een dobbelsteen gooien en een pion verzetten. Toch heeft het veel meer te bieden dan andere dobbelspellen. De speler heeft zelf de keuze welke pion hij wil verzetten en de richting waarin hij wil gaan. Dat gecombineerd met de barricades maakt dat je veel meer keuzemogelijkheden hebt en je kunt er ook een stukje tactiek in kwijt. Met de pionnen probeer je voor jezelf de kansen voor de volgende beurt te optimaliseren.

Het tegengestelde probeer je te doen met de barricades bij je tegenstanders. Minpuntje aan het bord is dat de binnenste twee startvelden meer keuzemogelijkheden hebben voor een korte route naar het doel dan de buitenste startvelden. Hoewel het effect minimaal zal zijn had dit toch voorkomen kunnen worden met een alternatieve bordopbouw.

Ondanks dat dit een simpel kinderspel is vind ik het juist voor die doelgroep een echte aanrader. De tactische mogelijkheden geven het net dat beetje extra en het leert je om je kansen in te schatten en een klein beetje vooruit te denken.

Pluspunten

  • Prima kinderspel
  • Eenvoudige tactiek mogelijk

Minpunten

  • Geluksfactor blijft groot door de dobbelsteen
  • Ongelijke bordopbouw.