Voor 2 tot 5 spelers vanaf 10 jaar. Speelduur circa 45-60 minuten.
Uitgevers
999 Games
Goldsieber
Spelmateriaal
- 8 stadswijken,
- 52 plastic gebouwen,
- 17 tramstellen,
- 72 perceelkaarten,
- 5 scorepionnen,
- 5 $100 fiches,
- 5 speloverzichten,
- 1 scorebord,
- 1 spelregelboekje.
- De doos is van het formaat 26½x34x7 cm. wat voor de hoeveelheid onderdelen maar net groot genoeg is.
Doel van het spel
Een grote lege vlakte ligt voor je. Het bestemmingsplan is duidelijk, hier moet een stad komen. Wijk voor wijk worden de gebieden bouwrijp gemaakt, en als aan de juiste voorwaarden is voldaan mag er gebouwd worden. Dat kunnen kantoren of huizen zijn, maar ook banken, postkantoren, kerken en ga zo maar door.
Hoe beter de lokatie is, hoe meer er mee te verdienen valt. Maar omgekeerd is het ook waar: een woonwijk naast een fabriek is minder waard. De projectontwikkelaars (spelers) krijgen punten voor de gebouwen die ze plaatsen. De speler die aan het einde het meeste punten heeft wint het spel.
Voorbereiding
Elke speler krijgt een overzichtskaart waarop staat hoeveel punten de gebouwen op verschillende lokaties opleveren. De perceelkaarten worden gesorteerd naar wijknummer, en vervolgens per stapel geschud. Elke speler krijgt 1 kaart van de stapels 1 tot en met 5. De stadswijk met kavels 11-19 wordt in het midden op tafel gelegd. Vervolgens leggen de spelers elk 1 wijk extra aan.
Het spelverloop
In zijn beurt kan een speler kiezen uit de volgende handelingen:
- Een gebouw of voorziening plaatsen
- de trambaan uitbreiden
- een nieuwe wijk aanleggen
- kaarten ruilen
- passen
Gebouwen en voorzieningen
Om een gebouw te mogen spelen moet de speler perceelkaarten in kunnen leveren van de plek waar het gebouw moet komen te staan. Voor een gebouw die 1 kavel groot is, is dat maar 1 kaart, maar bij grotere gebouwen kan dat 2 of 3 kaarten zijn. Na het plaatsen van een gebouw wordt (indien van toepassing) de score meteen aangepast. Naast huizen en kantoren zijn er ook bijzondere gebouwen zoals banken, bioscopen, warenhuizen, etc. Deze mogen alle pas gebouwd worden als het raadhuis is geplaatst. Naast gebouwen zijn er ook voorzieningen: parken en fabrieken. Als een speler de kaart van een van deze voorzieningen heeft, kunnen deze overal worden geplaatst waar ruimte in een wijk is. Hierna wordt de hand weer aangevuld tot het oorspronkelijk aantal kaarten.
Trambaan
Trambanen mogen evenals bijzondere gebouwen pas aangelegd worden als het raadhuis is geplaatst. Het aanleggen van de trambaan levert geen punten op. Wel kan het bij het bouwen van andere gebouwen die aan de trambaan liggen voor een verdubbeling van het aantal punten zorgen.
Nieuwe wijken
Een speler mag zijn beurt gebruiken om een nieuwe wijk aan te leggen. Deze moet dan aangrenzend aan een andere wijk gelegd worden, en vergroot het bouwrijpe gebied van de stad.
Nieuwe kaarten trekken
Door het plaatsen van parken en fabrieken kan het zijn dat bepaalde kaarten nutteloos zijn geworden. Een speler mag zijn beurt gebruiken om zoveel kaarten te ruilen als hij wil. De te ruilen kaarten worden onderop de stapels gelegd, en nieuwe kaarten gekozen. Bij het ruilen mogen nooit meer dan 2 kaarten uit een zelfde wijk gekozen worden.
Passen
Als een speler niet kan of wil bouwen mag hij passen.
Einde van het spel
Er zijn twee mogelijkheden om het spel te beëindigen. De eerste is als alle stadswijken zijn aangelegd en alle kavels bebouwd. In dat geval kan niemand meer punten scoren en is het spel ten einde. Het spel is ook afgelopen als twee rondes achter elkaar alle spelers kaarten geruild hebben of hebben gepast. De spelers wiens scorepion aan het einde het meeste punten aangeeft wint het spel. Overigens kan het zijn dat een speler meer dan 100 punten haalt, in dat geval krijgt die speler het 100 punten fiche.
Oordeel
Het leuke aan Big City is dat het snel en makkelijk te spelen is. Vooral als je een gelegenheidsspeler bent, is dit een spel wat je waarschijnlijk wel op tafel zet. Je bent redelijk afhankelijk van het geluk en ook kun je met een beetje goed denkwerk je medespelers dwarszitten. Wat ik minder vind aan het spel is dat je sommige speelstukken niet makkelijk herkent en soms nog minder makkelijk los krijgt uit de doos. Ook is het in het begin lastig om de puntentelling door te krijgen. Alhoewel ik zelf na een aantal keer spelen wel wat uitgekeken raak op het spel is Big City een aanrader voor de spellenkast.
Oordeel Jan;
Het is een fleurig geheel, zo’n stad in ontwikkeling. 3 grote trays met gebouwtjes en plastic onderdelen spreken wel tot de verbeelding. Tijdens het spelen blijkt dat er verschillende tactieken mogelijk zijn. Je kunt snel zoveel mogelijk gebouwen plaatsen en daarmee de mogelijkheden voor je tegenspelers beperken. Soms duurt het heel lang voordat iemand het raadhuis bouwt, waardoor er relatief weinig punten worden gehaald. Je kunt ook proberen de ultieme score te halen door langzaam maar zeker naar je doel toe te werken. Hoewel er dus wel degelijk een stukje tactiek mogelijk is, is de geluksfactor toch redelijk hoog. Je moet maar net de juiste combinatie van kaartjes krijgen om een hoge score te kunnen halen. Persoonlijk vind ik het spel na een aantal keer spelen een beetje aan speelplezier verliezen. Het is wel een leuk spel, en doordat het eenvoudig te spelen is, komt het geregeld op tafel.
Pluspunten
- Nette onderdelen
- Eenvoudig te leren
Minpunten
- Geluksfactor
- Afnemend speelplezier
- Onderdelen onhandig verpakt
- Groot scorebord