De doos Big Shot van Ravensburger

Voor 2 tot 4 spelers vanaf 10 jaar. Speelduur circa 45 minuten.

Uitgevers

Ravensburger

Spelmateriaal

 • 1 speelbord,
 • 30 kredtietfiches,
 • 13 eigendomsfiches,
 • 4 business cards,
 • 72 speelstenen,
 • 50 munten,
 • 1 makelaar,
 • 1 dobbelsteen,
 • Spelregelboek met spelregels in het Duits, Frans, Italiaans, Engels en Nederlands. Het spel zit in een doos van 22x31x7 cm. Zoals altijd bij producten van Ravensburger, zit hierin een keurige kunststof vakverdeling waar alle onderdelen netjes inpassen.

Doel van het spel

Een stad in de 20er jaren van de 20ste eeuw wordt druk bebouwd. De spelers proberen door speculeren overwicht te krijgen in de duurste wijken van de stad. Hiertoe moeten ze zich wel flink in de schulden steken. Zolang het netto saldo uiteindelijk maar hoog genoeg is.

Voorbereiding

Het speelbord wordt op tafel gelegd, en op elk veilingvak komen 4 willekeurige speelstenen (minimaal 2 kleuren per veilingveld). De makelaar wordt op een willekeurig veilingvak gezet. Elke speler krijgt 10 miljoen als startkapitaal, en pas nu krijgt elke speler zijn business card.

Het spelverloop

Het spel telt altijd 18 ronden, net zoveel als dat er veilingvakjes en dus ook veilingen zijn. Elke ronde verschuift de functie van startspeler naar de linker buurman van de oude startspeler. In een ronde worden 3 acties ondernomen:

 1. verzetten van de makelaar: de starspeler gooit de dobbelsteen en verplaatst de makelaar evenveel vakjes naar links. Het vakje waar de makelaar op uitkomt is het vak waarvan de speelstenen worden geveild.
 2. De speler links van de startspeler brengt het eerste bod uit. Vervolgens zijn de overige spelers aan de beurt, net zolang tot niemand een hoger bod wil uitbrengen. Eenmaal gepast, mag een speler niet meer aan de veiling meedoen. Een speler mag niet meer bieden dan hij bezit.
 3. De speler die de veiling gewonnen heeft betaalt het geboden bedrag aan de bank. Vervolgens mag hij de 4 speelstenen van het veilingvak halen, en naar eigen inzicht verspreiden over de wijken. Als in een wijk 7 speelstenen liggen is deze wijk vol en wordt bepaald welke speler de eigenaar is. De speler met de meeste speelstenen wint de veiling, maar als er een gelijke stand is (3-3-1 of 2-2-2-1), wordt juist de speler van de enkele steen de eigenaar. Er wordt een fiche ‘sold’ op gelegd, waarop een speelsteen van de eigenaar komt te liggen. De andere speelstenen in deze wijk verdwijnen in de doos.

Opnemen van krediet
Aangezien je alleen maar geld uitgeeft moet je tussentijds geld lenen bij de bank om nog te kunnen bieden. Daartoe kan een speler 1 keer per ronde een lening van 10 miljoen aangaan bij de bank. De bank verlangt echter wel een forse premie: wie 10 miljoen leent ontvangt slechts 9 miljoen. De 2e keer dat 10 miljoen geleend wordt krijgt een speler slechts 8 miljoen, een 3e keer 7 miljoen, enz.

 

Einde van het spel

Zodra alle 18 veilingvakjes zijn bezocht en de veiling compleet is, is het spel ten einde. Allereerst wordt voor alle wijken die nog niet zijn volgebouwd de eigenaar bepaald. Nu kan de puntentelling beginnen. Elke wijk heeft een getal welke de waarde aangeeft. Daarnaast zijn er 2 wijken zonder eigen waarde, maar die een verdubbeling geven aan de aangrenzende wijken. De speler die de verdubbeling heeft, mag zijn aangrenzende wijken dubbel tellen. Na optelling van de waarde van alle wijken haalt elke speler daar nog zijn schulden van af. De speler met het hoogste saldo (hoogste winst, of kleinste verlies) wint het spel. Bij gelijke stand wint de speler met de meeste wijken, als ook dat gelijk is wint de speler met de duurste wijk.

Variant
Om het iets uitdagender te maken kan het geld geheim worden gehouden. Laat de spelers beslissen of ze een lening willen afsluiten voordat de veiling begint.

Bij 3 spelers worden de stenen van de 4e speler wel gewoon meegenomen in het spel. Bij de eindwaardering tellen ze gewoon niet mee.

Bij 2 spelers spelen beide spelers met 2 kleuren. Elke kleur heeft zijn eigen kapitaal maar de speler mag kiezen met welke kleur hij de veiling wil betalen. Aan het eind telt het resultaat van de optelling van beide kleuren.

Oordeel

Dit ogenschijnlijk eenvoudige spel heeft meer in zich dan je op het eerste gezicht zou denken. Doordat je met weinig geld begint zul je hoe dan ook schulden aan moeten gaan. Maar teveel schulden is niet goed, al was het maar omdat je steeds minder geld voor je 10 miljoen krijgt. Het is heel belangrijk om goed op te letten hoe je in een wijk staat. Als je 3 speelstukken van jouw kleur in 1 wijk hebt staan, is dit absoluut geen garantie dat je ook de eigenaar wordt; een andere speler zou wel eens kunnen zorgen dat er een gelijkstand tussen 2 partijen komt waardoor een derde partij er mee aan de haal gaat.

Ook is het belangrijk om goed op te letten welke kleuren er nog geveild gaan worden. De verdubbelingswijken in de hoeken zijn om 2 redenen belangrijk: enerzijds om te zorgen dat je aangrenzende wijken dubbel tellen, maar ook om te voorkomen dat de andere spelers een verdubbeling kunnen pakken. Helaas zal ik zelf wel nooit erg goed worden in dit type veilingspellen, maar dat mag de pret niet drukken. Onderschat de laatste beurten ook niet, waarin nog veel belangrijke beslissingen kunnen vallen. Aangezien er 72 speelstukken zijn, en er ruimte is voor 91 zijn er altijd enkele wijken bij waar slechts weinig speelstukken nodig zijn om de eigenaar te worden.

Al met al is het een prima spelmechanisme, waarbij het verdeel en heers principe weer goed opgaat. Wat ook prima werkt is de steeds lager wordende uitgekeerde bedragen bij een lening. Zoals we van Ravensburger gewend zijn is het materiaal weer erg degelijk. De doos is keurig verzorgd, de fiches van stevig karton, de speelstukken van hout, en het geld is zelfs in plastic munten uitgevoerd. Dat laatste is voor de duurzaamheid zeer van belang, aangezien het geld geregeld heen en weer schuift. Wel vreemd dat er muntjes van 20 miljoen bij zitten, die worden niet zo snel gebruikt. Het spel is niet al te ingewikkeld, waardoor het voor veel mensen toegankelijk is. Wat mij betreft is dit een uitdagend spel met onverwachte diepgang.

Pluspunten

 • Prima spelmechanisme
 • Degelijke uitvoering
 • Toegankelijk
 • Leuke speelduur
 • Ook goed speelbaar met minder dan 4 spelers

Minpunten

 • Muntjes van 20 miljoen?
 • Hoewel dit wel heel leuk speelt is het onlogisch dat bij gelijkstand de speler met 1 speelstuk eigenaar wordt.