Voor 3 tot 5 spelers vanaf 12 jaar. Speelduur circa 45 minuten.

Uitgevers

  • Amigo Spiele
  • 999 Games

Uitbreidingen

  • Bohnanza Erweiterungs-Set
  • Bohnentaler
  • Dschingis Bohn
  • High Bohn
  • La Isla Bohnitâ
  • Ladybohn
  • Mutabohn
  • Telebohn

Spelmateriaal

  • 104 speelkaarten met afbeeldingen van diverse bonen,
  • 6 kaarten ‘3e bonenveld’,
  • Spelregels.
  • Het doosje is compact: 9½ x 12½ x 2 cm.

Doel van het spel

Elke speler handelt in bonen die hij in zijn tuintjes verbouwt om ze daarna zo duur mogelijk te verkopen. Hoe meer dezelfde bonen een speler in zijn tuin heeft, hoe hoger de winst bij verkoop. Om aan de goede bonen te komen ruilen en handelen de spelers met hun bonen. Doel is om zoveel mogelijk geld te verdienen.


Twee bonensoorten

Voorbereiding

Alle bonenkaaten worden goed geschud en elke speler krijgt er 5 in de hand. Belangrijke regel in dit spel is dat de volgorde van de kaarten in de hand niet mag worden aangepast. Met andere woorden, de kaart die je het eerste krijgt moet je ook als eerste uitspelen.

Het spelverloop

Een beurt van een speler bestaat uit 4 fases:
  1. bonenkaarten uitspelen
  2. handelen en weggeven
  3. bonen planten
  4. nieuwe kaarten pakken
Bonenkaarten uitspelen
De speler moet de eerste kaart uit zijn hand uitspelen, en mag als hij dat wil ook de tweede kaart uitspelen. Deze kaarten worden in maximaal 2 kolommen voor hem op tafel gelegd, waarbij elke kolom alleen maar bonen van 1 soort mag bevatten. Deze 2 kolommen vormen zijn bonentuintjes.
Als de speler een 3e bonensoort moet plaatsen, dan moet eerst één van de oude tuintjes geoogst worden. Onderop elke kaart staat een schema met een aantal munten met daaronder een getal.
Dit aantal kaarten is nodig om het getoonde aantal munten te krijgen. Vaak kan het zijn dat een gedwongen verkoop niets oplevert omdat je nog niet voldoende kaarten hebt. In andere gevallen kan de prijs oplopen tot 4 Talers (Daalders). De winst wordt genomen door het betreffend aantal kaarten om te draaien, de achterkant toont de munten. De resterende kaarten van de oogst worden op een aflegstapel gelegd.
 doel bij Bohnanza is geld verdienen

Doel van het spel: geld

Handelen en weggeven
De handelsfase vormt de kern van het spel. 2 kaarten worden van de trekstapel opengelegd en de speler mag deze zelf houden of verhandelen met de andere spelers. Bij de handel mogen de spelers kaarten uit hun hand aanbieden voor de kaarten die open op tafel liggen of handkaarten van de huidige speler.
De handelsfase is het enige moment waarop de volgorde van de kaarten in de hand niet uitmaakt. Als een speler van een bepaalde kaart af wil mag hij deze ook zonder tegenprestatie weggeven. Een speler is echter niet verplicht een kaart te accepteren.
Elke kaart die van eigenaar wisselt komt bij de nieuwe eigenaar op een apart stapelte te liggen en mag dus niet meer doorverhandeld worden.

Bonen planten
De stapeltjes kaarten die bij de handel gevormd zijn worden nu opengelegd en elke speler moet deze bonen in zijn tuintjes planten. Hierbij kan het weer zijn dat bepaalde tuintjes geoogst moeten worden met de bijbehorende opbrengst. De volgorde van plaatsen in naar eigen keuze.

Nieuwe kaarten pakken
Aan het einde van zijn beurt neemt de speler 3 kaarten van de trekstapel en plaatst deze op volgorde van pakken in zijn hand.

Derde bonenveld
Eénmaal tijdens het spel kan een speler zich een derde bonenveld aanschaffen. De speler hoeft hiervoor niet aan de beurt te zijn en betaalt 3 Talers en krijgt in ruil daarvoor een derde bonenveld. Vanaf dat moment mag deze speler 3 verschillende soorten bonentuintjes hebben.

Bohnanza bohnenfeld

Een derde bonenveld

Einde van het spel

Tijdens het spel worden kaarten gepakt van de trekstapel en kaarten afgelegd op een aflegstapel. Als de trekstapel op is worden de kaarten op de aflegstapel geschud en vormen de nieuwe trekstapel. Als op deze manier 3 keer door de trekstapel is gegaan is het spel ten einde. De spelers mogen nu de openliggende bonenvelden nog oogsten en tellen hun totale geldopbrengst. De speler met het meeste geld wint het spel.

Oordeel

Een ogenschijnlijk eenvoudig spel wat door de handelsfase enorm veel interactie tussen de spelers biedt. De handkaarten die je hebt moeten op vaste volgorde uitgespeeld worden waardoor je slechts zelden in staat bent om een goede bonenoogst te krijgen.

De handel met andere spelers is daardoor noodzakelijk, alleen op die manier kun je vaste volgorde van je kaarten nuttig omzeilen. Belangrijk aspect aan het spel is dat niet alle bonen evenveel waard zijn. Van de Gartenbohnen zijn er slechts 6 in het spel, van de Blaue Bohnen 20. Van eerstgenoemde hoef je er slechts 3 te hebben om 3 Talers te verdienen, terwijl je al 4 Blaue Bohnen nodig hebt voor slechts 1 Taler.

Elke handelsfase wordt daarmee een afweging van hoeveel een kaart waard is op dat moment. Hoeveel ga je er zelf mee vooruit en hoeveel verdient de ander ermee. Aangezien de handelsfase erg belangrijk is moeten ook de details van de spelregels goed in de gaten worden gehouden.

De handel mag alleen plaastvinden tussen de actieve speler en de andere spelers, dus nooit tussen de andere spelers onderling. Elke kaart die betrokken is bij de handel moet direct op tafel gelegd worden zodat er geen indirecte handeltjes afgesproken kunnen worden. Vooral dit laatste zie je nog wel eens misgaan bij beginnende spelers.

Opmerkelijk is dat er 6 kaarten voor een derde bonenveldje zijn terwijl het spel slechts geschikt os voor 3 tot 5 spelers… Zeer vermakelijk spel dat geregeld tot heftige handelsdiscussies kan leiden.


Zeldzame en minder zeldzame bonen

Pluspunten

  • Veel interactie
  • Grappige vormgeving
  • Gunstige prijs-kwaliteit verhouding

Minpunten

  • Details van de handelsregels worden wel eens vergeten
  • Vaste volgorde van kaarten lastig te controleren