Voor 2 spelers vanaf 10 jaar. Speelduur circa 30-40 minuten.
Uitgevers
- 999 Games
- Kosmos
- Rio Grande Games
Spelmateriaal
- 135 kaarten, waarvan:
- 50 Romeinse kaarten: 37 invloedkaarten en 13 actiekaarten,
- 50 Egyptische kaarten: 37 invloedkaarten en 13 actiekaarten,
- 21 patriciërs,
- 8 kaarten vertrouwensvraag,
- 6 kaarten invloedbonus.
- Spelregelboekje.
- De doos is van het standaardformaat 2-persoonsspellen zoals dat door Kosmos en 999 Games wordt gebruikt: een klein vierkant doosje van 20x20x3 cm. met daarin een keurige vakverdeling voor alle kaarten.
Doel van het spel
De mening van de 21 patriciërs, verdeeld over 5 facties, zijn te beïnvloeden. Zowel Caesar als Cleopatra proberen de patriciërs in hun macht te krijgen. Voor elke patriciër die door in de macht van een speler is krijgt deze speler een punt. extra punten kunnen worden verkregen voor een meerderheid in een factie en met de bonus. De speler met de meeste punten wint.
Achterkant van enkele kaarten
Voorbereiding
De patriciërskaarten worden midden op tafel gelegd, voor elke factie 1 rij. De 8 kaarten vertrouwensvraag worden geschud en op de kop hiernaast gelegd. Elke speler scheidt zijn actiekaarten van de invloedkaarten. Vervolgens kiest hij van elke invloedkaart 1 t/m 5 er 2 uit, de rest wordt geschud en op een dichte stapel gelegd. De actiekaarten mag de speler op gewenste volgorde leggen en wordt ook op een dichte stapel gelegd. Verder krijgt iedere speler 1 geheime opdracht, waarmee hij extra punten kan krijgen. Van elke invloedskaart 1 t/m 5 legt elke speler er 1 gedekt bij een stapel patriciërs. De overige 5 kaarten worden in de hand genomen.
Het spelverloop
Een speler kan in zijn beurt kiezen uit twee dingen: of hij wordt actief of hij blijft passief. Als de speler passief blijft mag hij alleen kaarten ruilen. Wordt hij actief dan doet hij in elk geval drie dingen:
1: hij legt 1 invloedkaart dicht aan bij een groep patriciërs, of hij legt er 2 open aan.
2: hij vult zijn hand aan.
3: hij draait een kaart vertrouwensvraag om.
Als er aan 1 factie 8 invloedkaarten (van de beide spelers tezamen) liggen of als er een kaart vertrouwensvraag wordt gedraaid met daarop een factie, dan wordt aan de betreffende patriciër een vertrouwensvraag gesteld. Dit houdt in dat op dat moment wordt gekeken welke speler het meeste invloed heeft op die persoon. De speler met het hoogste aantal invloedpunten krijgt de kaart van de betreffende patriciër. Uitzondering hierop is als 1 van de spelers een kaart ‘filosoof’ heeft aangelegd, dan gaat het erom wie het minste invloedpunten heeft.
Enkele invloedkaarten
Tijdens de actieve beurt mag hij ook een actiekaart spelen, welke meteen wordt uitgevoerd. Er zijn 6 verschillende acties mogelijk. Zo kunnen er gespeelde invloedkaarten worden verwijderd, kaarten uit de hand van de tegenspeler worden weggenomen, gespeelde invloedkaarten worden verwisseld, dicht gespeelde invloedkaarten opengelegd, alle invloedkaarten van een factie verwijderen, of een actie van de andere speler blokkeren.
actiekaart
Einde van het spel
Het spel gaat net zolang door tot alle patriciërs zijn verdeeld, of als geen van beide spelers meer invloedkaarten hebben. Op dat moment worden de punten geteld. 1 punt voor elke patriciër, 1 bonuspunt bij een meerderheid van patriciërs uit 1 factie, nog een bonuspunt als je alle patriciërs van 1 factie hebt. Daarnaast kun je nog 2 bonuspunten verdienen door het behalen van de geheime opdracht. De winnaar wordt meestal bepaald door de behaalde bonuspunten uit facties en opdracht.
Oordeel
De doelstelling van Wolfgang Lüdtke was een snel spel voor 2 personen waarbij je niet te lang moet wachten voor je aan de beurt bent. Daarin is het spel zeker geslaagd. Het speelt vlot weg maar laat toch voldoende ruimte om enige strategie in toe te passen. Voorwaarde is wel dat beide spelers min of meer bekend zijn met de mogelijkheden van het spel, maar dat leer je snel genoeg. Voor de beginnende spelers is het verstandig om de actiekaarten niet vooraf te sorteren, maar deze te schudden. Het is niet een spel dat je vaak achter elkaar zal spelen, maar vanwege het tempo wil je na een verloren potje toch graag nog een keer om revanche te halen.
Zoals we onderhand gewend zijn van de uitgevers 999 Games en ook Kosmos is het allemaal weer prachtig vormgegeven. De kaarten zijn van een sierlijk langwerpig formaat van 4,7×10,5 cm, en zijn stuk voor stuk verfraaid met mooie plaatjes. Een uitgever of auteur die zich er wat makkelijker van af had willen maken had gewoon dezelfde plaatjes voor alle patriciërs gebruikt. Maar gelukkig is dit niet het geval bij Caesar & Cleopatra. Elke patriciër heeft zijn eigen naam en gezicht, hoewel dat voor het spelverloop geen invloed heeft.