Voor 2 tot 6 spelers vanaf 10 jaar. Speelduur circa 60 minuten.
Uitgevers
- Amigo Spiele
- 999 Games
- Rio Grande Games
Spelmateriaal
- 1 speelbord,
- 6 pionnen in de vorm van elfenlaarzen,
- 6 hindernisfiches,
- 120 stadsblokjes in 6 kleuren,
- 48 transportfiches,
- 4 rondekaarten,
- 1 startkaart,
- 12 stadskaarten,
- 6 overzichtskaarten,
- 72 reiskaarten,
- Spelregels.
- Het geheel wordt opgeborgen in een doos van 37½ x 27½ x 5½ cm.
Doel van het spel
Je bent een jonge Elf en je moet een test afleggen. Je doel is in vier rondes zoveel mogelijk steden te bezoeken en als bewijs daarvan souvenirs mee te brengen. (Zoiets als Asterix en de ronde van Gallië dus). Om rond te reizen kun je gebruik maken van verschillende transportmogelijkheden. Per ronde wordt bepaald waar je met welk transportmiddel kan reizen. Bezit je op dat moment dat transportmiddel niet, dan heb je pech, en zul je een andere route moeten volgen. Degene die na de vier beurten de meeste steden heeft bezocht, wint het spel.
Voorbereiding
Het speelbord wordt in het midden gelegd, elke speler kiest een kleur en krijgt de bijbehorende laars. De laars wordt op het bord gezet in Elvenhold, de startplaats. In alle andere steden komt een stadsblokje in alle spelerskleuren. De reiskaarten worden geschud en als stapel klaargelegd. De rondekaarten worden klaargelegd, er zijn dus 4 rondes. Elke speler krijgt nog een hindernisfiche en een overzichtskaart. De transportfiches worden dicht geschud, waarna er 5 worden open gelegd. De startspeler krijgt de startspelerkaart.
Het spelverloop
Het spel verloopt in 4 rondes, elke ronde bestaat uit de volgende fasen:
- reiskaarten uitdelen
- een gedekt transportfiche trekken
- drie open transportfiches uitzoeken
- reisroute bedenken
- pion verzetten
- einde van een ronde
Reiskaarten uitdelen
De stapel reiskaarten wordt geschud en elke speler krijgt er acht.
Een gedekt transportfiche trekken
Te beginnen met de startspeler trekt elke speler 1 gedekt transportfiche uit de voorraad en legt deze dicht voor zich neer (maar mag hem zelf wel bekijken).
Drie open transportfiches uitzoeken
Vervolgens mogen de spelers om en om 1 van de openliggende transportfiches kiezen en open voor zich neerleggen. De lege plek wordt telkens aangevuld. Dit gaat door tot elke speler 3 open fiches heeft gepakt.
Reisroute bedenken
Het plannen van de route is het belangrijkste onderdeel van het spel en komt eigenlijk al aan de orde bij het kiezen van de transportfiches. In deze fase mogen de spelers om beurten transportfiches plaatsen op de wegen tussen de steden. Dit fiche geeft aan met welke transportmiddelen (reiskaarten) de spelers langs deze weg kunnen reizen.
Op elke weg mag maar 1 transportfiche liggen. Het is dus van groot belang dat je de fiches zo neerlegt dat je met je reiskaarten een zo lang mogelijke route kunt afleggen. Niet alle fiches kunnen op elke weg liggen, op de overzichtskaart is zichtbaar welke transportmiddelen op welk soort gebied toepasbaar zijn.
Elke speler heeft 1 hindernisfiche die hij of zij dus 1 keer in het spel kan inzetten. Het hindernisfiche kan bij een reeds geplaatst transportfiche worden gelegd, waardoor de kosten van deze route met 1 reiskaart toenemen. Het plaatsen van transportfiches eindigt als alle spelers na elkaar hebben gepast. De spelers mogen dan 1 transportfiche houden, de overige worden afgelegd.
Pion verzetten
Om beurten verplaatsen de spelers hun pion. Je moet hierbij proberen zoveel mogelijk verschillende steden te bezoeken. Je kijkt daarom nu naar de stad waar je staat en welke transportmiddelen je kunt gebruiken om naar omringende steden te reizen. Als je langs een weg wilt reizen:
- moet daar een transportfiche liggen
- moet je een reiskaart met het afgebeelde transportmiddel uitspelen
- als het terrein dit aangeeft kost het nog een tweede reiskaart van het betreffende transportmiddel
- als er een hindernisfiche ligt kost dit een extra reiskaart van dezelfde soort.
Heb je helemaal geen kaarten van de gevraagde soort, dan mag je in plaats daarvan 3 willekeurige kaarten spelen.
Spelers kunnen ook over de rivieren en meren reizen, hiervoor worden geen transportfiches neergelegd, reizen over water kan altijd. Een reis met de stroming van de rivier mee kost 1 vlotkaart, tegen de stroom in 2 vlotkaarten. Over de meren zijn de routes van veerponten aangegeven, deze kosten 2 vlotkaarten. Bij het reizen over water moet je perse vlotkaarten hebben, je mag hier dus niet 3 willekeurige kaarten spelen.
In elke stad die je bezoekt mag je het stadsblokje in jouw kleur meenemen. Bezoek je een stad tijdens het spel voor de tweede keer krijg je niet nogmaals een stadsblokje. Een speler kan in 1 beurt zoveel steden bezoeken als hij kan betalen met reiskaarten.
Einde van een ronde.
Als alle spelers gereisd hebben wordt de volgende rondekaart omgedraaid en schuift de startspeler door. Alle transportfiches gaan van het bord af en hindernisfiches gaan terug in de doos. Alle spelers die meer dan 4 reiskaarten hebben moeten het teveel aan kaarten afleggen. De stapel wordt geschud en de volgende ronde kan beginnen.
Einde van het spel
Het spel eindigt na vier rondes. De speler met de meeste verzamelde blokjes wint het spel. De spelregels voorzien in een variant waarbij de spelers aan het begin van het spel een stadskaart trekken. Deze kaart houden ze geheim voor de medespelers.
Aan het einde van het spel moet elke speler zo dicht mogelijk bij deze stad zijn, elke weg die nog afgelegd zou moeten worden telt als minpunten voor het aantal stadblokjes. De spelers moeten hun route dan dus extra goed plannen.
Oordeel
Elfenland is de vereenvoudigde uitvoering van het spel Elfenroads van bovengenoemde auteur. Van dat spel is slechts een beperkte oplage gemaakt, maar de vraag ernaar is nog altijd erg groot. Dit geeft wel aan dat het een spel is dat de moeite waard is.
Helaas heeft deze uitgeklede versie toch wat aan charme moeten inboeten, maar gelukkig niet zoveel dat het een slecht spel is. In tegendeel, het is een sterke mix van plannen, elkaar een beetje dwarszitten, en als dat bij jezelf gebeurt creatief op zoek gaan naar andere routes. Het plannen begint eigenlijk al nadat je je reiskaarten hebt ontvangen. Hiermee moet je op zoek naar zo efficiënt mogelijke routes door de verschillende gebieden. Vooral de woestijn is een lastige aangezien hier maar 3 van de 6 transportmiddelen toepasbaar zijn. Uiteraard wil je per afgelegde route zo min mogelijk kaarten uitspelen zodat je zoveel mogelijk steden in 1 beurt kunt bezoeken.
De vormgeving van het spel is een genot voor het oog: fris gekleurde speelstukken met sfeervolle afbeeldingen op het bord en de kaarten. Een aspect wat minder goed uit de verf komt is de interactie met de andere spelers. Hoewel je enigszins kunt zien welke steden zij nog moeten bezoeken kun je ze alleen hinderen met het plaatsen van transportfiches.
Het aantal spelers heeft een sterke invloed op het spelsysteem en daarmee het speelplezier. Met weinig spelers worden relatief weinig transportfiches gelegd waardoor elke speler min of meer individueel een route zal lopen. Er is dan weinig interactie.
Met veel spelers komen er doorgaans dusdanig veel transportfiches op het bord dat er veel routes mogelijk zijn. De beurten gaan dan lang duren en de wachttijden worden dan te groot. Enigszins ervaren spelers zullen doorgaans alle, of bijna alle steden weten te bezoeken. De variant met de stadskaarten is in dat geval haast noodzaak.
Conclusie: Elfenland is een spel van planning in een fantasierijk thema met schitterende componenten en een goed spelsysteem. Speel het met 3 of 4 spelers en bij voorkeur met de stadskaartenvariant en je hebt hier een prima spel aan voor jong en oud.
Als je denkt dat het spel te eenvoudig voor je is, koop dan Elfengold (uitbreiding) erbij waarmee het spel praktisch op het originele Elfenroads uitkomt. Daarmee heb je een absoluut topspel in handen wat flink wat speelplezier op zal leveren. Ook zonder dat is het basisspel het predikaat Speelgoed van het Jaar meer dan waard!
Pluspunten
- Goed spelmechanisme
- Mooi thema en materiaal
- Eenvoudige regels
Minpunten
- Minder geschikt voor 2, 5 en 6 spelers
- Relatief weinig interactie