Elchfest

Voor 2 spelers vanaf 8 jaar. Speelduur circa 15 minuten.

Uitgevers

 • Kosmos

Spelmateriaal

 • 6 rivierstenen (houten schijfjes),
 • 2 houten eilanden met rubber voetjes,
 • 2 houten elanden,
 • Spelregelboekje.
 • De doos is van het standaardformaat 2-persoonsspellen zoals dat door Kosmos wordt gebruikt: een klein vierkant doosje van 20x20x3 cm. De onderdelen liggen los in de doos.

Doel van het spel

Elke speler bestuurt een eland die een rivier over moet steken. De rivier is in dit geval een tafel of iets anders met een egaal glad vlak. Om de rivier over te steken moeten de elanden van steen naar steen springen. Doel is om als eerste de overkant te bereiken.

Voorbereiding

Elke speler krijgt een eiland en de eland in dezelfde kleur. De eilanden word recht tegenover elkaar op een glad oppervlak (een tafel?) geplaatst en de elanden komen daar weer bovenop te staan. De onderlinge afstand tussen de eilanden moet circa 50 cm. zijn. Elke speler legt 3 stapstenen in een horizontaal rijtje rechts van zijn eiland.

Het spelverloop

De startspeler mag éénmaal met zijn vingers een eigen steen proberen weg te schieten zodanig dat zijn eland met de voorpoten op de steen kan staan en de achterpoten op het eiland. Nu zijn de spelers om en om aan de beurt en mogen telkens tweemaal een steen wegschieten.
In eerste instantie moeten de stenen naast het eigen eiland weggeschoten worden, maar daarna is de keuze helemaal vrij (dus ook de stenen van de tegenspeler). Zodra het mogelijk is mag een speler in zijn beurt zijn eland op een volgende steen zetten en zodoende naar de overkant proberen te lopen.

Een speler staat niet stevig in de schoenen als één van de elanden door het schieten van de stenen omvalt of met zijn hoeven van een steen afglijdt. De spelsituatie wordt dan in de oude stand hersteld en de beurt is voorbij, de tegenspeler mag nu 3 keer schieten. Als een steen van tafel geschoten wordt is de beurt ook direct voorbij en komt de steen weer naast de speler te liggen. Ook nu mag de tegenspeler 3 keer schieten.

Einde van het spel

Als een speler zijn eland met de voorpoten op het eiland aan deoverkant heeft staan wint deze het spel. Om punten te kunnen tellen moet de andere speler net zo vaak schieten totdat ook zijn eland op het eiland staat. Elke keer schieten is dan een punt. Voor een competitie worden meerdere potjes gespeeld.

Oordeel

Een grappig tussendoortje zonder pretenties lijkt mij een juiste beschrijving van Elchfest. Je moet inderdaad standvastig als een eland zijn om dit spel te kunnen spelen. In de Duitse titel zit natuurlijk ook nog de woordspeling dat het een feest is om met deze elanden te spelen…

Het wegschieten met de vingers is een behendigheid die er zeer eenvoudig uitziet, maar flink tegenvalt als je het daadwerkelijk zelf moet doen. De poten van de eland staan redelijk dicht bij elkaar waardoor je schot nauwkeurig gemikt moet zijn. Tactisch valt er niet zo heel veel te doen, hoewel je natuurlijk wel kunt proberen jouw eland tussen de losse stenen in te plaatsen zodat je tegenspeler een extra schot nodig heeft. Ondanks, of misschien juist wel dankzij de eenvoud is het een vermakelijk spelletje dat snel gespeeld kan worden.

Om het spel wat tactischer te maken kun je het ook met 4 spelers doen, je hebt dan wel 2 sets nodig. Er wordt gespeeld in 2 teams waarbij de teamgenoten tegenover elkaar zitten. De eerste speler van elk team mag 1 keer schieten en daarna iedereen 2 keer.

Bij een fout schot mag de volgende speler 3 keer. Het spel eindigt als beide spelers uit 1 team hun elanden naar de overkant hebben gebracht. Als de ene speler zijn eland al binnen heeft, dan speelt deze gewoon door en probeert zijn partner te helpen. Deze variant voor 4 spelers biedt meer mogelijkheden voor tactiek.

Pluspunten

 • Simpel en snel
 • Komisch
 • Hoge aantrekkingsfactor

Minpunten

 • Afhankelijk van behendigheid
 • Weinig tactiek