Au Backe spel

voor 2 tot 6 spelers vanaf 5 jaar. Speelduur circa 20 minuten.

Uitgevers

Zoch

Spelmateriaal

  • 45 dierkaarten,
  • 19 kippenrenkaarten,
  • Spelregels.
  • Het stapeltje kaarten zit in een doosje van 11x11x4 cm.

Doel van het spel

Elke speler krijgt bij de start een aantal dierkaarten, deze moeten zo vlug mogelijk worden weggespeeld door de juiste dieren in de kippenren te vinden.

Rat - au backe Egel kaart au backe!
Enkele dieren uit de verzameling.

Voorbereiding

De 19 kippenrenkaarten worden geschud en naast elkaar op de kop op tafel gelegd. In deze set kaarten zitten afbeeldingen van 15 verschillende dieren, plus 2 keer een schep en 2 keer kippenkak. Elke speler krijgt een stapeltje dierkaarten welke de spelers dicht voor zich neerleggen. Bij 2 of 3 spelers krijgt elk er 15, bij 4 spelers elk 11, bij 5 spelers 9 en bij 6 spelers 7 kaarten. Als het stapeltje is neergelegd neemt elke speler 5 kaarten van zijn eigen stapel in de hand.
kippenrenkaart dierkaart
Kippenrenkaart van Au backe!De dierenkaart bij het spel Au backe!
De Kippenrenkaarten en de dierkaarten hebben verschillende achterkanten om verwarring te voorkomen.

Het spelverloop

Au Backe wordt in de richting van de klok gespeeld. De spelregels vermelden dat de kippigste speler mag beginnen. Aan het begin van zijn beurt legt de speler eerst een kaart uit zijn hand open op tafel. Dan moet hij proberen uit de kippenrenkaarten de kaart te vinden met hetzelfde diersymbool. Hiertoe draait hij hiervan 1 kaart open. Als het niet hetzelfde dier is moet hij de handkaart weer terug in de hand nemen, en de kippenrenkaart weer omkeren. Zijn beurt is dan voorbij. Is het wel het goede dier, dan mag de opengelegde handkaart op de aflegstapel, de speler is dan meteen nog een keer aan de beurt.

De opengedraaide kippenrenkaart mag zolang open blijven liggen. Pas als de speler weer een kippenrenkaart omdraait waarvan het dier niet overeenkomt is zijn beurt voorbij en moeten alle kippenrenkaarten weer dichtgelegd worden. Als een speler meer kaarten met hetzelfde diersymbool in zijn hand heeft mag hij deze alle uitspelen zodra dit dier gevonden is in de kippenren.

Aan het einde van zijn beurt vult de speler zijn hand aan tot 5 kaarten, of minder als hij niet voldoende kaarten op zijn stapel heeft.
Wordt in de kippenren in de kippenkak gegrepen dan moet snel een schep gevonden worden om dit weg te scheppen. Daartoe draait hij meteen nog een kaart om in de kippenren. Er zijn dan 3 mogelijkheden:

  • Draait hij een schep om, dan heeft de speler geluk, er gebeurt niets bijzonders.
  • Wordt een dierkaart omgedraaid, dan moet de speler 2 kaarten trekken uit de hand van medespelers naar zijn keuze.
  • Superpech heeft de speler als hij nogmaals in de kippenkak grijpt, hij moet dan 4 kaarten van zijn medespelers nemen.

In al deze 3 gevallen neemt de speler zijn gespeelde handkaart weer terug en de beurt is voorbij. Er is wel 1 voordeeltje: de speler mag bij het terugdraaien van de kaarten alle openliggende kaarten wel onderling verwisselen.
Spel Au backe kippenkak Schep bij Au backe spel!
Kippenkak en de schep.

Einde van het spel

Zodra een speler zijn laatste dierkaart op de aflegstapel plaatst heeft deze het spel gewonnen.

Oordeel

Au Backe!, met de ondertitel ‘Wer greift da in die Hühnerkacke?’ is duidelijk een memory-variant. Het is alleen wat uitgebreid met wat regels over kippenkak, scheppen en een stapeltje kaarten waar je vanaf moet komen. Toch resulteren deze kleine aanpassingen in een wereld van verschil in speelplezier. In geval van pech kun je zelfs enige tactiek toepassen bij de keuze van de speler waar je de kaarten van pakt.

Natuurlijk zal dat aspect van het spel zelden aan het licht komen, aangezien de doelgroep toch echt jonge kinderen blijft. Wel is deze versie ook voor volwassenen leuk. Iets wat daar in positieve zin zeker aan bijdraagt is de vormgeving. De kaarten zijn stuk voor stuk voorzien van fleurige en komisch getekende dieren, zoals we deze ook al zagen bij de grote broer van dit spelletje: Jakkiebak Kippenkak (Zicke Zacke Hühnerkacke)

Daaruit volgt meteen een andere positieve eigenschap van dit spel: de aangename prijs. Jakkiebak Kippenkak is ook een leuke memory-variant, maar heeft toch een wat hoge kostprijs door de duurdere houten onderdelen. Aangezien Au Backe! alleen maar kaarten bevat is de prijs een stuk normaler voor een eenvoudig kinderspel.