Crazy Derby Reiner Knizia

Voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar. Speelduur circa 15-30 minuten.

Uitgevers

  • 999 Games
  • Abacus Spiele

Spelmateriaal

  • 55 dierkaarten: 7 kamelen, 9 honden, 11 olifanten, 13 hanen en 15 schildpadden,
  • 5 star-kaarten,
  • 5 loser-kaarten.

Doel van het spel

In meerdere rondes proberen de spelers kaarten van zo hoog mogelijke waarde te verzamelen. Alleen de dierkaarten die een ronde voltooien leveren daarbij punten op.

Voorbereiding

De speelkaarten worden goed geschud en elke speler krijgt 6 kaarten in de hand. De overgebleven kaarten worden als trekstapel op tafel gelegd. De jongste speler begint.

Het spelverloop

De spelers zijn met de klok mee aan de beurt en moeten in hun beurt telkens 1 kaart uitspelen. De gespeelde kaart legt een speler voor zich neer, zodat duidelijk is wie welke kaart(en) heeft gespeeld. Een dierkaart toont een dier met daarbij een getal, per dier heeft elke kaart altijd dezelfde waarde. Zo staat bij een schildpad altijd een 7, en bij een kameel altijd een 3. Zodra er van een bepaald dier net zoveel kaarten op tafel liggen als het getal wat erbij staat, dan heeft dat dier die race gewonnen. Alle spelers mogen die dierkaarten bij zich houden als winstpunten, terwijl alle overige openliggende dieren naar de aflegstapel gaan. Aan het einde van de beurt pakt de speler een nieuwe kaart van de stapel.

Speciale kaarten
Er zijn twee soorten speciale kaarten in het spel: star-kaarten en loser-kaarten. Als een star-kaart gespeeld wordt, dan wordt deze bij de bepaling van het aantal gespeelde kaarten voor twee geteld, zodat die diersoort gemakkelijker wint. Een loser-kaart maakt het juist moeilijker; zodra deze wordt uitgespeeld moeten alle spelers hun openliggende kaarten van die diersoort op de aflegstapel leggen.

Punten
Zodra de trekstapel op is wordt nog doorgespeeld zonder dat de spelers hun hand aan kunnen vullen. Het spel gaat nog net zo lang door tot er weer een diersoort gewonnen heeft, of totdat de laatste kaart is uitgespeeld. De spelers tellen de winstpunten van hun kaarten bij elkaar op en de tussenstand wordt genoteerd. Let op, star-kaarten tellen bij de puntentelling maar 1 keer mee. Zolang er nog geen speler 100 punten of meer heeft gaat het spel verder met een nieuwe ronde.

Einde van het spel

Zodra een of meer spelers bij de puntentelling 100 punten of meer hebben behaald is het afgelopen. De speler met de meeste punten wint het spel.

Oordeel

Eenvoudig maar zeer vermakelijk. Juist de eenvoudige spelregels maken het tot een zeer vlot spelletje. Het loont vaak de moeite om mee te liften met een reeds gespeelde serie dieren, omdat de kans groot is dat een andere speler dan ook mee gaat doen. Toch kun je met een goed getimede loser-kaart goed dwarszitten, terwijl een star-kaart soms net voor een versnelde overwinning kan zorgen. Het wordt echter lastig als je heel veel van dezelfde kaarten hebt.

Dat betekent namelijk ook dat je tegenspelers veel minder van die diersoort hebben, waardoor het waarschijnlijker is dat een andere diersoort de race zal winnen. Een paar kamelen kunnen dan handig zijn, omdat ze met waarde 3 al snel tot een complete serie te voltooien zijn, en helemaal als daar ook nog een star bij zit. Dit is ook de enige diersoort waarmee theoretisch 3 series te maken zijn. Crazy Derby is een prima luchtig kaartspelletje.

Pluspunten

  • Eenvoudige regels
  • Snel
  • Hoge pestfactor

Minpunten

  • Enigszins afhankelijk van de kaarten die je trekt