Attraxion Jumbo

Voor 2 spelers vanaf 7 jaar. Speelduur circa 20 minuten.

Uitgevers

Jumbo
Abbe Toys

Spelmateriaal

  • 1 transparant bord,
  • 1 gele basisplaat,
  • 9 rood-witte magnetische schijven,
  • 9 paars-witte magnetische schijven,
  • Spelregels in Nederlands, Duits en Frans.
  • De doos heeft de volgende afmetingen: 30½ x 24½ x 5 cm.

Doel van het spel

In Attraxion draait het om de aantrekkings- en afstootkracht van de magneten. De spelers proberen de schijven van de tegenstander van het bord te stoten. Degene die als eerste drie-op-een-rij heeft in zowel wit als zijn eigen kleur, wint het spel.

Voorbereiding

Het transparante bord wordt in de basisplaat gezet en tussen de spelers in geplaatst. Elke speler kiest een kleur en het spel kan beginnen.

Het spelverloop

Ombeurten plaatsen de spelers ייn schijf op het bord. Je kiest zelf met welke kant je de schijf op het bord plaatst. Je mag geen schijf plaatsen op de plek waar je tegenstander in zijn beurt net een schijf heeft geplaatst. Een eenmaal geplaatste schijf kan niet meer worden verplaatst. Wit tegen wit en rood tegen paars stoten elkaar af. Rood en wit en paars en wit trekken elkaar juist aan. Je kunt daarmee proberen om schijven van de tegenstander van het bord te stoten. Schijven die van het bord worden gestoten mogen daarna weer gewoon gebruikt worden. Een uitzondering vormen de 2 Attraxion-schijven die elke speler in zijn bezit heeft. Een Attraxion-schijf mag niet worden aangetrokken of afgestoten door een schijf van de tegenstander. Er zijn nog aanvullende regels over de plaats van de Attraxionschijven en hoe je ze mag gebruiken.

Einde van het spel

Zodra een speler drie-op-een-rij heeft in zowel witte schijven als in de schijven van zijn kleur, wint hij het spel.

Oordeel

Bij Attraxion dacht ik eerst “de zoveelste variant op vier-op-een-rij”. Maar, toch kun je met dit spel het nodige plezier beleven. De werking van de magneten en de mogelijkheid dat je elkaar weer van het bord af kunt stoten, geven een leuke draai aan het spel. Ook zit er hierdoor genoeg tactiek in om het spannend te maken. Attraxion is degelijk uitgevoerd. De regels (slechts 8 stuks) zijn helder en dat maakt het spel snel te spelen. Daarom is het een leuk spel dat het zeker in gezinnen goed zal doen.

Abstracte spellen zijn doorgaans niet zo aan mij besteed, ik heb liever spellen met een leuk thema. Ook Attraxion vind ik geen top-spel, hoewel het ook zeker niet slecht is. De aardigheid van dit spel zit natuurlijk vooral in de magneten en de mogelijkheid om de stukken van de andere speler van het bord af te duwen. De 2 speciale stenen zorgen ervoor dat de spelers niet verzanden in een eindeloze reeks zetten waarbij elkaars stenen worden afgegooid. Het spel heeft een doelgroep van 7 jaar en ouder en zeker voor de jongere spelers zal dit spel de hersens flink aan het werk kunnen zetten. Verder zien het transparante kunststof bord en de speelstukken er gelikt uit, ook dat valt bij de jongere doelgroep in de smaak. Voor oudere spelers gaat de uitdaging er na een paar keer spelen wat af, het spelverloop van de partijen biedt weinig afwisseling. Klein lastigheidje is de kleurkeuze: het rood en paars ligt dicht bij elkaar en dat kan soms verwarrend zijn. Over het geheel is het een leuk abstract spel voor jongere denkers.

Pluspunten

  • Regels zijn snel te leren
  • Verzorgd materiaal

Minpunten

  • Weinig afwisselend
  • Kleurverschil tussen rood en paars gering