Blokus verpakking bordspel

Voor 2 tot 4 spelers vanaf 7 jaar. Speelduur circa 20 minuten.

Uitgevers

 • Sekkoïa
 • Winning Moves
 • Hodin

Spelmateriaal

 • 1 speelbord,
 • 4 sets van 21 speelstukken,
 • 1 spelregelboekje in 6 talen.

Doel van het spel

Elke speler heeft een set van 21 speelstukken; de monomino, alle domino’s, alle triomino’s, alle tetromino’s en alle pentomino’s. In gewoon Nederlands betekent dat: alle mogelijke figuren die je met 1, 2, 3, 4 of 5 vierkantjes kunt vormen waarbij gespiegelde vormen zijn weggelaten. Het speelbord biedt ruimte om deze stukken te plaatsen, uiteraard volgens bepaalde regels. De speler die aan het einde van het spel het minst aantal vierkantjes in zijn resterende stukken heeft wint het spel.

Voorbereiding

Elke speler kiest een kleur en neemt de 21 speelstukken voor zich. Het bord wordt in het midden van de tafel geplaatst.

Het spelverloop

Het spel heeft zeer eenvoudige regels. De spelers zijn met de klok mee aan de beurt. In zijn beurt moet een speler een van zijn speelstukken op het bord plaatsen, te starten in een hoek van het speelbord. Elk volgend speelstuk die een speler aanlegt moet met een hoek grenzen aan een ander speelstuk in de eigen kleur, maar mag nooit met een zijkant grenzen aan een speelstuk van de eigen kleur. De speelstukken van de verschillende spelers onderling mogen wèl aan de zijkant grenzen.

Einde van het spel

Zodra een speler geen speelstuk meer kan plaatsen volgens de hierboven genoemde regels dan moet hij stoppen. De overige spelers gaan door net zolang totdat alle speler niet meer kunnen aanleggen. Elke speler telt van de speelstukken die hij nog voor zich heeft liggen uit hoeveel vierkantjes ze bestaan. Dit is het aantal minpunten. Als een speler er in slaagt om al zijn speelstukken op het bord te plaatsen, dan krijgt die speler een bonus van +15 punten. Als het laatste stuk dat die speler geplaatst heeft de monomino is (1 vierkantje) dan komt daar nog een bonus van 5 punten bij op. De speler met de meeste punten (of de minste minpunten) wint het spel.

Blokus spelsituatie
Een eindopstelling: groen wint.

Variant
Als er met 4 spelers gespeeld wordt heeft ieder een eigen kleur. Met 2 spelers hebben beide spelers 2 kleuren. Bij 3 spelers mogen de spelers om beurten een speelstuk van de neutrale kleur spelen.

Oordeel

Vlakvullingen maken à la Escher, met fleurige kunststof speelstukken. Ik vind het prachtig! De zeer eenvoudige regels maken het tot een enorm toegankelijk spel voor jong en oud, terwijl er toch ruimschoots tactiek in het spel zit.

In het begin zullen de spelers snel naar het midden van het bord toewerken om zoveel mogelijk plaatsingsmogelijkheden te krijgen. Later wordt het passen en meten om met de juiste stukken tussen de speelstukken van andere spelers te laveren. Niet alleen naar de eigen kleur moet worden gekeken, het loont heel sterk om de andere spelers te blokkeren in hun zetten. De combinatie van de eenvoudige spelregels, plezierige speelduur en tactiek maken het voor mij een topper.

Toch heeft de medaille ook een keerzijde. Het spel met 3 spelers vind ik beduidend minder leuk, aangezien de vierde kleur dan een ‘neutrale’ rol speelt. De 3 spelers mogen dan om beurten 1 speelstuk van de neutrale kleur plaatsen, maar dit zal vaak leiden tot een zeer tactisch voordeel voor 1 speler. Welke speler dat voordeel heeft kan wel variëren, maar het voordeel is zo sterk dat het de score kan overheersen. Mijns inziens is het spel dan ook vooral geschikt voor 2 of 4 spelers.

Pluspunten

 • Vormgeving
 • Eenvoudige regels
 • Tactisch
 • Vlot speelbaar

Minpunten

 • Minder leuk met 3 spelers
 • Kwestbaar materiaal