Bluff Ravensburger

Voor 3 tot 6 spelers vanaf 12 jaar. Speelduur circa 30 minuten.

Uitgevers

  • Jumbo
  • Ravensburger
  • FX-Spiele

Prijzen

Spiel des Jahres 1993

Spelmateriaal

  • 1 speelbord,
  • 6 dobbelsteenbekers,
  • 30 gele dobbelstenen,
  • 1 rode dobbelsteen,
  • Spelregels.
  • De doos is veel te groot voor de inhoud: 31,5×22,5×6 cm. De bekers staan rechtop in een kartonnen tray in de doos en nemen de helft van de ruimte in. Het bord is dubbelgevouwen, dus de 2e helft van de doos is pure kastvulling zonder nut.

Doel van het spel

In elke ronde moet men bieden en bluffen. Bij een ontdekte blufpoging of een foutieve beschuldiging verliest een speler een dobbelsteen. Men moet proberen zo lang mogelijk in het spel te blijven door niet alle dobbelstenen te verliezen.

Voorbereiding

Elke speler krijgt 1 beker met 5 gele dobbelstenen. de rode dobbelsteen gaat naar de startspeler.

Het spelverloop

Een dobbelsteen heeft zes vlakken, 1 t/m 5 zijn zoals op alle normale dobbelstenen, het zesde vlak is een ster die als joker telt. Het spel verloopt in rondes. Aan het begin van een ronde werpen alle spelers hun dobbelstenen met de beker. Hun eigen worp mogen ze bekijken, de bekers blijven daarna staan. Vervolgens moet men bieden op wat er in totaal aan dobbelstenen op tafel ligt en de rode dobbelsteen overeenkomstig plaatsen. De startspeler doet een eerste bod, waarna de speler links van hem het volgende bod moet doen. Ieder volgend bod moet hoger zijn dan het vorige zoals dat op het speelbord is aangegeven.

Voorbeeld
Een speler kan bijvoorbeeld zeggen dat er in totaal minsten 7 vieren (inclusief jokers!) op tafel liggen. Hij legt de rode dobbelsteen dan met de 4 naar boven op vakje 7 van het bord. De volgende speler kan het bod op meerdere manieren verhogen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat er 7 zessen, of door te zeggen dat er 8 vieren zijn, of door te zeggen dat er 4 jokers zijn. voorwaarde is telkens dat het aantal ogen verhoogd moet worden of dat de rode dobbelsteen een vak verder op het bord moet.

Bluff
Als je denkt dat iemand bluft worden de bekers opgetild en gekeken wat er werkelijk ligt. Er zijn drie mogelijkheden:
1. Er liggen meer dobbelstenen dan werd gezegd: de uitdager moet het verschil in dobbelstenen midden op het speelbord leggen.
2. Er liggen minder dobbelstenen dan werd gezegd: de bluffer moet het verschil in dobbelstenen midden op het speelbord leggen.
3. Er ligt precies wat de laatste speler zei: Iedereen moet een dobbelsteen inleveren behalve de laatste speler.

Einde van het spel

Winnaar is degene die als laatste nog dobbelstenen heeft.

Oordeel

Dit is een zeer geslaagd spel om met een groepje mensen te spelen. De regels zijn zeer eenvoudig, maar bieden voldoende om veel plezier te hebben. Het inschatten wat er ligt, het vermoeden dat iemand liegt, de verrassing als de worpen bekend worden… Iedereen kan het spelen, mits je een beetje kunt tellen. Een erg leuk spel dus, zonder al te veel diepgang.

Variant
Een variant die het een stuk uitdagender kan maken staat beschreven in de spelregels: Het is toegestaan om je dobbelstenen opnieuw te gooien, zo vaak je maar wilt. Enige voorwaarde is dat je telkens 1 dobbelsteen naast je beker moet leggen, waardoor de andere spelers dus wel een beetje inzicht hebben in wat er ligt. Een leuke variant, maar wel wat rommeliger.