Cartagena spel

Voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar. Speelduur circa 30-45 minuten.

Uitgevers

  • Winning Moves
  • Venice Connection
  • Rio Grande Games
  • Identity Games

Prijzen

  • De Nederlandse Spellenprijs 2002

Spelmateriaal

  • 6 dubbelzijdig bedrukte borddelen,
  • 1 ontsnappingssloep,
  • 30 pionnen in 5 kleuren (6 van elk),
  • 102 speelkaarten met 6 verschillende symbolen (17 van elk),
  • 1 kaart met een pijl erop,
  • 1 spelvoorbeeld in kleur,
  • Spelregels in het Duits en Engels.
  • De stijlvol geïllustreerde doos meet 22,5×22,5×4,5 cm. Jammer genoeg zit er geen vakverdeling in: de borddelen en kaartjes liggen los in de doos. De pionnen zitten in een afsluitbaar plastic zakje.

Doel van het spel

Het spel gaat over de beroemde uitbraak van circa 30 gevangenen uit het fort Cartagena in 1672. De borddelen stellen een gangenstelsel voor waardoor de gevangenen ontsnappen. Aan het einde van de gang ligt een sloep klaar, de speler die het eerst zijn 6 gevangenen in de boot heeft wint het spel.

Voorbereiding

De 6 borddelen worden aaneengesloten op tafel gelegd, op een volgorde naar keuze. Elke speler krijgt zijn 6 pionnen die de piraten voorstellen. Alle piraten worden aan de ene kant van de tunnel geplaatst, de sloep aan de andere kant. De kaarten worden geschud, elke speler krijgt 6 kaarten. De rest van de kaarten komt op een trekstapel te liggen.

Het spelverloop

Een speler mag in zijn beurt 1 tot 3 handelingen verrichten, een beurt overslaan mag niet. Hij kan daarbij telkens kiezen om een kaart uit te spelen en een piraat naar voren te bewegen, of een piraat achteruit te plaatsen en daarvoor 1 of 2 kaarten te krijgen.

Een kaart spelen
Op de kaarten staan dezelfde symbolen als op het speelbord. Bij het spelen van een kaart mag de speler 1 van zijn piraten naar het eerstvolgende vrije vlak met datzelfde symbool bewegen. Als er geen symbolen meer vrij zijn voor die piraat, mag de piraat in de sloep geplaatst worden.

Een piraat terugzetten
Als een speler kaarten wil ontvangen moet hij 1 van zijn piraten terugplaatsen. Hiertoe kiest hij 1 van zijn piraten op het speelbord en plaatst deze achteruit tot het eerste vak waar 1 of 2 piraten staan. Als hier 1 piraat staat, krijgt hij 1 kaart, stonden hier al 2 piraten, dan ontvangt de speler 2 kaarten.

Twee spelmethoden.
Er zijn 2 manieren waarop het spel gespeeld kan worden, de Jamaica-versie met een hogere geluksfactor, en de Tortuga-versie die taktischer is. In de Jamaica-versie heeft elke speler zijn kaarten in de hand zodat de andere spelers deze niet kunnen zien. Als een speler 1 of 2 kaarten mag trekken, doet hij dat van een dichte trekstapel. In de Tortuga-versie heeft elke speler zijn kaarten open voor zich op tafel liggen. Iedereen kan dus van elkaar zien wat men kan en/of wil spelen. Van de trekstapel worden de bovenste 12 kaarten open gelegd. Deze moeten op de normale volgorde worden gepakt, pas als de 12 kaarten allemaal zijn gepakt wordt er een nieuwe rij van 12 kaarten neergelegd. Bij deze versie is er dus veel meer te zien, en zul je dus wat langer bezig zijn om te verzinnen welke zet tactisch het beste is.

Einde van het spel

Zodra een speler zijn laatste piraat in de sloep heeft is het spel ten einde. De piraten roeien weg en de overgebleven gevangenen hebben pech.

Oordeel

In elk geval verrassend om weer eens een spel te zien waarbij met pionnen gespeeld wordt 😉 Het spel zelf is vrij eenvoudig, en daardoor snel te leren. De Jamaica-versie is een handige methode om wat ervaring op te doen met het spel. De geluksfactor is wat hoger, maar zolang je je tegenspelers in de gaten houdt valt dat ook nog wel mee. Als je het spel redelijk onder de knie hebt is het leuk om de open versie te spelen. Je kunt dan van iedereen zien wat men kan doen, en welke kaartjes interessant zijn. Uiteindelijk blijft het een kwestie van goed kiezen welke piraat je waarheen beweegt. Het verschil tussen beide versies is daardoor niet ontzettend groot.

De grafische afwerking van het spel is voldoende. De kaartjes zijn netjes afgewerkt en gelukkig niet te groot. De pionnen vind ik toch een beetje jammer, dat hadden best leukere figuren kunnen zijn. Figuurtjes in de vorm van de gebruikte plaatjes of iets dergelijks zou naar mijn mening leuker zijn geweest en meer in het thema van het spel. Verder is een vakverdeling in de doos geen overbodige luxe, aangezien de speelkaarten nu los door de doos zwerven en makkelijk beschadigd raken. Afgezien van deze minpuntjes in de afwerking toch een heel leuk spel om te spelen: niet te ingewikkeld en niet te lang, leuk voor tussendoor.

Je kon dit spel ook een tijd online spelen, helaas is dat nu niet meer mogelijk.